Saveti za zdrav izgled kože muškaraca

Slika Saveti za zdrav izgled kože muškaraca

Čišćenje

Ukoliko nemate vremena za nešto drugo, čišćenje kože je ono što morate da radite. Ne brinite, čišćenje je samo druga reč za umivanje lica. Trebalo bi da ga čistite svakog jutra i večeri pred spavanje. Samo zato što ne vidite prljavštinu, ne znači da je nema. Setite se čemu se sve izlažete tokom dana: zagađenju, izduvnim gasovima, duvanskom dimu, čak i osveživačima prostorija (Rembiesa, Ruzgas, Engblom, & Holefors, 2018). Sve te čestice se zadržavaju na vašoj koži i oštećuju je, te iz tog razloga moraju da se uklone.

Ovo ne znači da treba da pohitate za sapunom. Obični sapuni su puni deterdženta i mirisa, te mogu biti veoma grubi za kožu i čine je suvom. Dobro sredstvo za čišćenje je ono što vam je potrebno. Muškarci imaju malo masniju kožu od žena (Rahrovan, Fanian, Mehryan, Humbert, & Firooz, 2018), te nađite sredstvo za normalnu do masnu kožu kojom ćete ostvariti nabolje rezultate. Zapamtite, ukoliko redovno ne čistite kožu, višak prljavštine i masnoće može da zatvori pore i prouzrokuje bubuljice.

Intervalni trening

Veliki sam ljubitelj intervalnog treninga zbog efekata sagorevanja masti nakon treninga. Tokom intervalnog treninga visokog intenziteta, telo koristi ugljene hidrate kao izvor goriva i sagoreva masti da bi se oporavilo. Intervalni trening je vremenski najefikasnija strategija vežbanja i daje neverovatne rezultate sagorevanja masti nakon samo 30-minutnog treninga, pa pokušajte da trenirate u ovom stilu dva puta nedeljno (Abbasi, 2019; Gillen & Gibala, 2014; Skelly et al., 2014). 

Tretman

Jedno od prvih mesta gde se uočavaju tragovi starenja kože je oko očiju. Nažalost, to je mesto koje mnogi muškarci zanemaruju. Koža oko očiju nema znojne i lojne žlezde, sklona je dehidrataciji pri čemu dolazi do nastajanja sitnijih linija i bora. Na veoma mekoj i tankoj koži oko očiju lako se razvijaju izražajne sitne linije koje mogu da prerastu u ružne bore. 

Šta bi trebalo da uradite? Odmah odaberite hidrantnu kremu. Sve što vam je potrebno je malo proizvoda ispod i oko očiju. Na ovaj način ćete kožu hidrirati, biće meka i zaštićena svakoga dana. Kremu nanosite svakog jutra i večeri pre spavanja i nakon čišćenja.

Hidratacija

Hidrantne kreme mogu veoma da utiču na kožu muškarca. U stvari, muškarcima je hidrantna krema potrebnija nego ženama. Ovo je iz razloga što se muškarci brijaju. Svaki put kada povučete brijačem preko kože lica, vi ne samo da uklanjate dlačice sa lica, već i neophodne masnoće sa kože. Šta potom radite? Verovatno stavite losion na bazi alkohola nakon brjianja koje izaziva žarenje i peckanje na koži. Alkohol dalje isušuje kožu. Šta vam je potrebno u borbi protiv ovoga? Hidrantna krema. Koristite hidrantnu kremu sa SPF zaštitnim faktorom u cilju zaštite od svakodnevnog izlaganja štetnim sunčevim zracima. Izloženost suncu bez zaštite vodi ka bržem starenju kože, sitnih linija, i u najgorem slučaju raka kože.

Gospodo, vidite, veoma je jednostavno. Ukoliko ova tri koraka primenjujete u svojoj dnevnoj nezi, definitivno ćete primetiti razliku u svom izgledu. To je vaše vreme koje ste odvojili za zdravu, lepu i negovanu kožu.

 

Reference:

Abbasi, J. (2019). For Fat Burning, Interval Training Beats Continuous Exercise. Jama, 321(22), 2151-2152. doi:10.1001/jama.2019.4607

Gillen, J. B., & Gibala, M. J. (2014). Is high-intensity interval training a time-efficient exercise strategy to improve health and fitness? Appl Physiol Nutr Metab, 39(3), 409-412. doi:10.1139/apnm-2013-0187

Rahrovan, S., Fanian, F., Mehryan, P., Humbert, P., & Firooz, A. (2018). Male versus female skin: What dermatologists and cosmeticians should know. International journal of women's dermatology, 4(3), 122-130. doi:10.1016/j.ijwd.2018.03.002

Rembiesa, J., Ruzgas, T., Engblom, J., & Holefors, A. (2018). The Impact of Pollution on Skin and Proper Efficacy Testing for Anti-Pollution Claims. Cosmetics, 5(1), 4. 

Skelly, L. E., Andrews, P. C., Gillen, J. B., Martin, B. J., Percival, M. E., & Gibala, M. J. (2014). High-intensity interval exercise induces 24-h energy expenditure similar to traditional endurance exercise despite reduced time commitment. Appl Physiol Nutr Metab, 39(7), 845-848. doi:10.1139/apnm-2013-0562