Kako se pridržavati novogodišnjih odluka

Autor: Susan Bowerman
Žena koja pravi spisak

Svaki napredak je dobar

Možda niste vežbali koliko ste planirali ili jeli koliko ste nameravali  ali ukoliko se ipak sada pridržavate odluka više u odnosu na prošlu godinu, to je možda zbog toga što ste uspeli da se otarasite nekoliko loših navika. I to je odlično – jer male promene u načinu života svakog dana mogu zaista da budu od značaja. Možete da nastavite sa ostvarivanjem ovih malih uspeha u novoj godini.

Nemojte donositi previše odluka u isto vreme

Lepo je biti ambiciozan ali ukoliko napravite previše promena u isto vreme, mogli biste da doživite neuspeh. Donošenje odluka je lako; ali pridržavati ih se je teško jer morate da menjate način života. Potrebno je vreme da promenite lošu naviku, te je iz tog razloga ponavljanje veoma bitno. Međutim, mnogo je lakše ponavljati mali, relativno jednostavan zadatak nego jedan ogroman. Pritom, morate da shvatite šta ometa vaš napredak i kako da prevaziđete te prepreke.

Na primer, vi ne koristite konac za zube često koliko bi trebalo. Šta vas ometa? Koje korake možete da preduzmete da osigurate da ga koristite redovno? Vreme nije problem; potrebno je samo nekoliko minuta. Najpre, morate da osigurate da imate konac u kući. Potom, morate da osigurate da vam konac bude na vidiku prilikom pranja zuba. I na kraju, potrebno vam je ogledalo da biste videli šta radite.

Možda ćete radije doneti odluku da imate svoj mali “set za negu zuba” nego da dentalni konac stavite u ormarić za lekove gde će se izgubiti među mnogim drugim polu-upotrebljenim kozmetičkim proizvodima. Vaš set za negu zuba može da sadrži četkicu za zube, pastu, konac i ogledalce. Kada sve imate na jednom zgodnom mestu, veća je verovatnoća da ćete svaki put kada izvadite svoj set, vi ne samo oprati zube, već ćete ih očistiti koncem.

Uklonite prepreke s puta

Isto važi i za navike u ishrani. Potrebno je da shvatite zašto ne radite ono što ste planirali i kako to možete učiniti jednostavnijim. Lako je reći da ćete početi da unosite više voća i povrća ali je teško to raditi ukoliko ih nemate u kući. Ali to nije sve. Kada ih kupite, morate da pojednostavite način upotrebe. Iz tog razloga ćete možda odlučiti da napravite malu zalihu voća u frižideru koje ćete dodati u proteinski šejk ili korpicu sa voćem držati na kuhinjskom elementu kako bi se podsetili da je voće odlična užina. Takođe možete da držite povrće pri ruci u zamrzivaču gde ćete ga videti svaki put kada otvorite zamrzivač kada želite da jedete.

Osigurajte da koje god promene želite da napravite da su to one za koje znate da možete da napravite.  Ukoliko nikada niste nosili ručak na posao, teško da ćete odmah početi to da radite svaki dan. Iz tog razloga, postavite razumne ciljeve i neka budu jasni. Ne “Češće ću nositi ručak na posao,” nego “Nosiću ručak na posao dva puta nedjeljno.” Na ovaj način ćete na kraju nedelje lako odrediti da li ste ostvarili cilj ili ne.

Susan Bowerman je direktorka Odeljenja za obuku o ishrani u kompaniji Herbalife Nutrition. Susan je registrovani dijetetičar i ovlašćeni specijalista za sportsku dijetetiku.