Hidratacija i vežbanje

Muškarac i žena koji se odmaraju i piju tečnost

Između 50 i 60 procenata tela odraslog čoveka sastoji se od vode, pa sa sigurnošću možemo da kažemo da je voda od suštinske važnosti za naš opstanak. Ona reguliše telesnu temperaturu, omogućava disanje, važna je za probavu i pražnjenje i omogućava da se krećemo. To su samo neke od njenih funkcija!1

Preporučuje se da popijemo od 8 do 10 čaša vode (2,0 – 2,5 l) svakog dana, međutim, kada vežbamo ili kada nam je vruće, potrebno nam je još više, zato što se tada više znojimo.1

Da li nam je dovoljna samo voda? Možda nam je za hidrataciju potrebno i neko sportsko piće?

Sportska pića će vam obezbediti dovoljnu hidrataciju i daće vam energiju ako radite vežbe visokog intenziteta, i to duže od sat vremena.2 Međutim, ako ne radite vežbe na tom nivou, biće vam dovoljna i obična voda.

Šta je zapravo sportsko piće?

Sportska pića (nazivaju se još i pića s elektrolitima i ugljenim hidratima ili hipotonična/izotonična pića) napravljena su tako da sadrže odgovarajući odnos ugljenih hidrata (6-8 grama na 100 ml) i elektrolita (kao što su natrijum i kalijum), da biste bili dovoljno hidrirani, odnosno da se nadomesti ono što telo izgubi tokom vežbanja.(3,4)

Jeste li znali...

Studije su pokazale da i dehidratacija od samo dva procenta može da naruši mentalnu funkciju i značajno smanji nivo vaših performansi, posebno kada je toplo vreme.(3,5) Iz tog razloga, za pravilno funkcionisanje je važno održavati visok nivo tečnosti.. 

Druga pića koja sadrže visok procenat ugljenih hidrata će usporiti pražnjenje stomaka i mogu biti uzrok gastrointestinalnih problema, te iz tog razloga nisu preporučljiva tokom vežbanja.6

Prema tome, ako radite vežbe visokog intenziteta, odlučite se za sportsko piće. Ako ne radite takve vežbe, a pijete pića sa šećerom svakodnevno, možete da dobijete dodatne kilograme zbog njihovog sadržaja kalorija. 

 U slučaju da ne volite ukus obične vode, dodajte joj krišku limuna, pomorandže ili malo mente, i tako će ona dobiti aromu, a izbeći ćete kalorije koje se nalaze u slatkim pićima.

Kako da ostanete hidrirani tokom vežbanja:

Osigurajte da budete dobro hidrirani pre nego što počnete da vežbate – počnite da unosite tečnost približno dva sata pre vežbanja kako bi urin bio bledo žute boje.3

Tokom vežbanja visokog intenziteta dopunjujte tečnost u telu posebno tokom vrelih dana.3

Nemojte zaboraviti da nadoknadite tečnost nakon vežbanja – to je važno da biste se oporavili. Izgubljenu tečnost i natrijum možete nadoknaditi unosom vode i konzumiranjem normalnih obroka i tečnosti.(3,7)

 

Reference:

  1. EFSA. EFSA Journal, 2010. 8(3): p. 1459.
  2. Kerksick et al. J Int Soc Sports Nutr, 2017. 14: p. 33.
  3. Thomas et al. Med Sci Sports Exerc, 2016. 48(3): p. 543-68.
  4. Kerksick et al. J Int Soc Sports Nutr, 2018. 15(1): p. 38.
  5. Sawka, Cheuvront & Kenefick. Sports Med, 2015. 45 Suppl 1(Suppl 1): p. S51-S60.
  6. Jeukendrup, A.E. Sports Med, 2017. 47(Suppl 1): p. 101-110.
  7. Shirreffs, S.M. and M.N. Sawka. J Sports Sci, 2011. 29 Suppl 1: p. S39-46.